torsdag 28 november 2013

JAG-Teckna ett porträtt

Teckna ett porträtt av en person som betydde mycket för dig när du växte upp. Använd blyerts och färgpenna. Gör en utsmyckad ram runt om. Klipp ut och klistra fast.

Jag valde Bamse. När jag var liten tyckte jag Bamse verkade så snäll och hjälpte alla och vann över dom dumma.

Jag tyckte arbetet gick bra. Det som gick snett var isånafall när det inte fanns någon färgpenna i rätt färg. Så hudfärgen fick bli av akvarellfärger. Jag Började med att hitta en bild på nätet som jag kunde på inspiration av. Jag började skissa med blyerts, sedan så fyllde jag i innan för linjerna med färgerna jag tyckte passa till bilden. När jag var klar med själva Bamse så gjorde jag lite saker runt om för att fylla ut ramen som man skulle göra runt teckningen.

Jag blev ganska nöjd förutom att det blåa smeta ut sig lite i hans ansikte när jag skulle måla med akvarellfärgen.

torsdag 7 november 2013

Jag-Tatuering.

Om jag skulle tatuerat mig så skulle jag vilja ha något som betyder mycket för mig något som alltid kommer finnas i mitt hjärta. ¨

Jag valde ordet Family (familj på svenska) för min familj betyder mycket och jag tror att det är ett motiv jag aldrig skull ångrat, tog även en fjäder med efter som jag tänkte att det skulle vara fint inget speciellt i tanken som gjorde att jag ville ha den bara att jag tycker att det skulle vara fint.

Jag fick min inspiration från nätet jag sökte på family för jag ville ha en viss stil på det inte bara rakt utan mer skrivstil jag kollade runt och hittade en jag tyckte var fin.

Jag började med att söka runt och leta inspiration sedan satte jag i gång och skrev/rita med bly många gånger, sedan blev jag trött på att skriva och välja mellan alla jag gjort så jag valde en av dom redan gjort.

Jag tycker att resultatet blev lite förstört när jag målade i med svart tusch. Men det liknar det resultatet jag var ute efter och det var ju bra så jag tycker att det blev okej.

tyvärr så blev bilden spegelvänd 

onsdag 16 oktober 2013

Korv Stroganoff för 2 pers

Vi började med att bryna och hacka 1/2 gul lök i en gryta tillsammans med 1 msk margarin. Under tiden så skar vi småbitar av 150-200g korv och sedan la vi i det i grytan också och brynte det också.

Vi tillsatte
1/2 dl grädde
1 mas tomatpure
2 msk tomatkros
2 msk vatten
lite salt och pepper.

Sedan gjorde vi ris
1dl ris med 2dl vatten fick koka upp i en gryta med lock på i ca 18-20min.

Efter det la vi upp det på tallrikar och åt det.

torsdag 10 oktober 2013

JAG-Djur

Teckna och måla ett djur som du identifierar dig med: det kan vara hela djuret eller en liten del av djuret. Använda vitt papper och vattenfärg, klipp ut den färdiga bilden och klistra upp på A3-arket.

Jag valde mellan hund och katt, varför är för att jag har en katt och en hund som husdjur hemma. Det blev hund för jag började rita hund sen fortsatte jag med det. Jag fick min insperation från nätet och min hund. Jag hade tänkt att jag bara skulle måla 1 hund men mitt slut resultat blev 2 för att jag tänkte om jag måla fel på min första så skulle jag inte göra samma misstag på min andra bild. Men jag tyckte båda blev bra så jag behöll båda, men jag kanske bara väljer en i slutet.

Jag tecknade med blyerts först på ett vitt A4 papper sedan fyllde jag i med vattenfärg för att få lite färg på allt (jag använde brun vit och svart, blandade vitt och svart för att få grå) Sedan klippte jag ut båda hundarna.


onsdag 18 september 2013

Kladdmuffins

Vi började med att sätta på ungen på  175.
Efter det smälte vi 100gram smör och lät det svalna medan det svalna blandade 2,5 dl socker och 2ägg poröst.
Sedan sila vi ner som torra ingredienser:
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

När vi blandat som torra ingredienser så vände vi ner smöret i bunken.Plaserade ut 12 stycken formar och och fördelade jämt ut smeten. Och in i ungen i 15min. 





Alla ingredienser:
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 gram smält smör

onsdag 11 september 2013

Bikarbonats frallor/bröd

Idag bakade vi frallor med bikarbonat som jäsningsmedel.
Vi blandade i alla ovanstående ingredienser:
1,5 dl mjöl
1 dl Grovt rågmjöl
0,5 dl grahamsmjöl
0,5 de rågkross
2 msk vetekli
2msk vetegroddar
2msk salt
1tsk bikarbonat.
Sedan la vi till:
2,5 dl fil
0,5dl sirap
Och blandade det till en kletig smet. Vi smörade dom 8 formarna med 1msk smält smör, la i smeten i formerna och toppade dom med lite solrosfrön.
Frallorna stod inne i ungen i ca 30 min i 175°


onsdag 4 september 2013

jäst / bakpulver / hast bullar

Idag gjorde vi hastbullar!
Vi satte ugnen på 225° efter det satte vi ut 8 stycken pappersformer på en plåt.
Blandade:
3dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
i en plastbunke.

sedan tog vi 50g margarin och finger delade vi det  i mjölblandningen till en grynig massa.

Sen så blandade vi 1 ägg och 1dl mjölk i en annan plastbunke. När det var färdig blandade vi mjölk-ägg blandningen med mjölblandningen.

sen gräddade vi hastbullarna i ugnen ca 10-12 min.


Skillnaden mellan bakpulver och jäst

Jäst är en svamp som äter socker från degen. Då bildas koldioxid som utvidgar de luftbubblor som redan finns i degen, dvs degen jäser. Samtidigt som detta sker så utvecklas de lukter och smaker vi förknippar med nybakat bröd. Om inget socker finns i degen så tar det längre tid innan jäsningen kommer igång. Jäst finns att köpa både som torrjäst och färsk jäst. Torrjäst behöver vatten för att jästsvampen ska vakna till liv och börja jäsa. Den kan förvaras i flera år i torkat tillstånd. Färsk jäst bör förvaras i kyl och håller sig där någon månad innan jästsvampen möglar



Bakpulver framställs kemiskt och det är en kombination av en eller flera syror och en bas. Basen är oftast bikarbonat. När ett bakpulver kommer i kontakt med vätska från smeten och värme från ugnen så reagerar syran med basen och koldioxid bildas, dvs smeten blir luftig. Det finns syror som reagerar snabbt i ugnen och syror som reagerar långsamt. I ett dubbelverkande bakpulver används en kombination av en snabb och en långsam syra. Detta ger en maximal volym på bakverket eftersom jäsprocessen pågår under hela gräddningstiden.


Skillnaden: bakpulver behöver inte jäsa som jästen behöver. Jästen behöver man blanda ut med en slags vätska, medan bakpulvret ska helst blandas med mjölk så det inte blir klumpar.
Jästen kan dö pågrund av att det är för varmt.